НП "Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот"

Учениците от ОУ “Христо Ботев“ - с. Бреница и техните родители вземат участие в
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „УЧАСТВАЙ И ПРОМЕНЯЙ – РОДИТЕЛЯТ, АКТИВЕН ПАРТНЬОР В УЧИЛИЩНИЯ ЖИВОТ“

Основната цел на проекта е привличането на родителите в училищния живот на децата им , което ще допринесе за по-лесната адаптация и социализация на учениците в училищната среда; ще превърне училището в подкрепяща, приемна, безопасна и желана среда за преживявания и учене на учениците; ще развие положително им отношение към ученето и редовното им посещение в училище.

По-конкретните цели са активно участие на родителите в обсъждането на актуални за децата им въпроси от училищния живот; при вземането на решения и тяхното реализиране; в предлагането на различни теми за дискусия, в провеждането на различни инициативи и събития. Също така подобряване на комуникацията между родител-учител-ученик за изграждане на доверие, уважение и толерантност. И не на последно място активното участие на родителите в организирането и провеждането на срещи на паралелките, както и провеждането на едно общо мероприятие на паралелките от 1 до 7 клас.

През месец ноември бяха организирани и проведени срещи с ученици от 6 и 7 клас и родителите им. Темата на срещата на 6 клас беше: "Ние и знанието", а темата на 7 клас беше: "Християнското семейство в миналото и днес". Проведе се една необичайна по своя характер и начин на провеждане родителска среща с участието на класните ръководители Г-жа Соня Беремска и г-н Краснодар Кацаров, ученици и родителите им. Децата четоха откъси от книги, като им бяха поставени задачи, свързани със задължителната литература. Под формата на игри, децата демонстрираха какво са запомнили.В началото на месец декември бе организирана и проведена среща с учениците от 4 клас с тема: "Да четем заедно" с ръководител г-жа Галинка Тодорова. Учениците донесоха и прочетоха своите любими книги и прочетоха на родителите и съучениците си любими откъси от тях.


През месец декември също така бяха организирани и проведени онлайн срещи с учениците от 1, 2 и 5 клас и родителите им, както и класните ръководители г-жа Аксения Кънчева, г-жа Милена Маринска и г-н Йордан Пенкьовски. Теми на срещите бяха: "Посрещаме Дядо Коледа с музика", "Единни в празника" и "Коледа".  Учениците изработиха картички, рисунки и коледни украси по случай предстоящия празник, поздравиха всички с коледни песни и стихотворения. Линк и снимки от срещите: 

https://www.facebook.com/akseniq71/videos/2161765783953721

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3916625535036676&id=100000678041127

https://www.facebook.com/danny.penkyovski/posts/3552043414832476
През м. март учителите от начален и прогимназиален етап в ОУ „Христо Ботев“ продължиха работа по НП „Участвай и променяй - родителят активен партньор в училищния живот.“ Сътрудничеството между родител -учител-ученик, основано на положителна комуникация, е предпоставка за добро партньорство и по-пълноценно взаймодействие между учителите и родителите.

През месец март бяха организирани и проведени срещи с родителите на учениците от 3 и 5 клас. Тема на срещата за трети клас беше: "Първи стъпки в плетенето" с ръководител г-жа Антоанета Иванова, а темата за пети клас беше: "Изработване на мартеници и гривни" с ръководител г-н Йордан Пенкьовски. Децата разказваха легенди за мартеницата. Изработваха мартенички и ги връзваха, пожелаваха си здраве и късмет. Снимки от срещата:  http://ou-brenitsa.blogspot.com/2021/03/blog-post.html В края на месеца бе организирана и проведена и онлайн среща с учениците от 1 клас и родителите им. Тема на срещата беше: "Ние вече сме грамотни". Линк: https://www.youtube.com/watch?v=HymvOdqv0Og

През месец април бяха организирани и проведени срещи с родителите на учениците от 2 и 3 клас. Теми на срещата бяха:  "Мама,татко и аз в училище" и "Всички сме в играта". На 23.04.21г. във физкултурния салон на ОУ "Христо Ботев" се проведе спортно състезание с ръководители г-жа Милена Маринска, г-жа Антоанета Иванова. Преживяването беше незабравимо и изключително емоционално както за участниците така и за публиката. Линк и снимки от срещата: http://ou-brenitsa.blogspot.com/2021/05/blog-post.html

В края на месец април бяха организирани и проведени срещи с родителите на учениците от 6 и 7 клас. Тема на срещата беше: "Ние четем" и "Моята България" с класни ръководители г-жа Соня Беремска и г-н Краснодар КацаровОфициални гости бяха г-н Гопов - председател на Военния клуб на селото, г-жа Йорданка Плешковска - секретар на читалище "Народно съзнание" и г-жа Оля Бановска. Линк и снимки от срещата: http://ou-brenitsa.blogspot.com/2021/05/blog-post_26.html

През месец май беше организирана и проведена среща с родителите на учениците от 4 клас. Тема на срещата беше:  "С татко играя шах" с класен ръководител г-жа Галинка ТодороваГости бяха и учениците от клуба по шах, с ръководител Цветослав Пенкьовски. Играта предизвика незабравимо, емоционално преживяване за всички. Линк и снимки от срещата: http://ou-brenitsa.blogspot.com/2021/05/blog-post_55.html

В края на месец май бе проведено общо мероприятие на паралелките от 1 до 7 клас. Темата на срещата бе 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Учениците от всички класове заедно с учителите от начален и прогимназиален етап организираха и заснеха стихотворения, песни, танци и хора. Директорката на ОУ "Христо Ботев" г-жа Веселка Георгиева и родителите на учениците отправиха своите поздравления към всички по случай празника. Линк към видео от срещата: 

https://www.facebook.com/akseniq71/videos/2297045363759095

Коментари

Популярни публикации от този блог

Избирам да спортувам и да живея здравословно 2015г.

Училищен учебен план за учебната 2020/2021 година

НП "Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот " - "Първи стъпки в плетенето", "Изработване на мартеници и гривни"