Посланици на здравето - есета




С какво бих заменил един час пред телевизора и компютъра

Есе
  Често се заседяваме пред телевизора заради детските филми-с вечните герои Том и Джери или с фантастичните герои като Дарвин-ходеща риба. Много от нас вече се заглеждат и в индийските сериали.
  Пред компютъра ни задържат игрите с приятели, търсенето в интернет на филми или музика и влизането в социалната мрежа Фейсбук, за да общуваме с приятели. Тези, които са много далече от нас.
   Но Фейсбук не може да замени истинското живо общуване с приятелите, така както снимката не може да замени истинския човек.  Един час игра на открито с тях би ме откъснало от телевизора или компютъра. Когато далечен приятел или приятелка се завърнат през лятото, ние много рядко включваме компютъра.
  Игрите на открито, освен весели и забавни, ни харесват заради чистия въздух, заради аромата и уханието на цветята и тревите, заради широкия простор.
  Има една мисъл:”Ако искаш да имаш приятели, бъди приятел!”. Затова те са ни ценни, че ни приемат такива, каквито сме. С тях можем да споделим много неща, както и да чуем най-интересните мнения и описания.
  Нито един телевизор с най-интересния филм на екрана си, нито един компютър с най-интересните фотографии не могат да заменят приятеля и неговия разказ.
 А сега бавно ставам от компютъра и тръгвам към приятелите и природата.


  Група ученици от V клас





С какво бих заменил един час пред телевизора и компютъра 
Есе
          Всеизвестно е,че компютърът дава неизчерпаеми възможности на човека.Връзка с далечни приятели,игри и забавления,получаване на информация.Чрез интернет ние придобиваме нови приятели,гледаме любими филми и мачове,гледаме и слушаме концерти на любими певци.
        Компютърът е човешко изобретение, с което човекът прави онова, на което е способен той самият. Лошите и недобросъвестни хора използват нета, за да правят зло на другите. Но не това е нашата тема.

        Въпросът е какви причини задържат нас самите пред монитора, и дали не злоупотребяваме със здравето. Има една мисъл, че всичко е в баланса, в дозата. Макар че в живота и в делниците ни не всичко може да се подреди по някакви правила, ние можем да редуваме часовете пред телевизора и компютъра с много неща, които са точно , колкото TV сериалите, TV предаванията, TV анимацията. На помощ ни идва Facebook, за да се уговорим за футболния мач в парка, за срещите с приятели, за разходки на открито с велосипедите ни; за дългите приятни вечери през  лятото в парка или другаде.
      Съвсем спокойно можем да оставим компютъра или таблета, за да бъдем заедно със своите най-близки хора. Ще открием нещо ново и красиво, ще научим тяхното мнение по важен за тях въпрос и ще споделим своето. Много често се заблуждаваме, че познаваме отлично своите родители, братя и сестри, не е така. Винаги можем да научим нещо ново за тях, а и те за нас.
       Разходките и излетите на открито в парка, работата на открито ни дават здраве, искрено забавление с приятелите и, защо не!, опознаване на природата.
       Основателни са причините, които биха ни отдалечили от телевизора и компютъра. Истински, а не компютърни игри, прякото общуване и споделяне с близки и приятели и  общуването с природата – с всичко, което е тя.А това е: дървета, цветя, плодове, животни, чистият въздух, утринните и вечерни ухания и аромати. По – добре е да не губим от цялата красота, стоейки само пред монитор или екран.

 
Автори: Група ученици от VІ клас
 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Избирам да спортувам и да живея здравословно 2015г.

Училищен учебен план за учебната 2020/2021 година

НП "Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот " - "Първи стъпки в плетенето", "Изработване на мартеници и гривни"